Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Manchester United: Simply the best...

Εννέα μήνες, 760 αγώνες και μία πρωταθλήτρια, που επέστρεψε στον θρόνο της, μετά από μία "παρένθεση" δύο χρόνων: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Τερμάτισε στη κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ για τη περίοδο 2006-07, σε μία πραγματικά, ιδιαίτερη χρονιά, στην αρχή της οποίας αρκετοί ήταν εκείνοι που προέβλεπαν να "παλεύει" ακόμη και για τη ...τέταρτη θέση, πίσω από τις Τσέλσι, Άρσεναλ ή Λίβερπουλ! Τα "μωρά" του Σερ Άλεξ όμως το έκαναν πάλι το "θαύμα" τους...


Μόνο τέσσερις ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο στο αγγλικό πρωτάθλημα (Πρώτη Κατηγορία ή Πρέμιερ Λιγκ) για τρεις διαδοχικές φορές. Το έκανε η Χάντερσφιλντ τη δεκαετία του '20, το έκανε η Άρσεναλ στη δεκαετία του '30, το έκανε η Λίβερπουλ τη δεκαετία του '80 και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα τέλη της δεύτερης χιλιετίας (τέλη '90). Φέτος, επεδίωκε να το κάνει και η "αναγεννημένη" Τσέλσι του Ρώσου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ωστόσο, η παρέα του "Ολντ Τράφορντ" της χάλασε τα σχέδια! Μετά από δύο χρόνια κυριαρχίας στην Πρέμιερ Λιγκ, οι "μπλε" παρέδωσαν πλέον τα σκήπτρα στη Γιουνάιτεντ και το μέλλον τους μόνο ευοίωνο δεν φαντάζει.


Αντίθετα, οι "κόκκινοι διάβολοι" δείχνουν πιο απειλητικοί από ποτέ, αποδεικνύοντας περίτρανα τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί μία ομάδα πρωταθλητών. Σίγουρα, το χρήμα δεν παίζει τον πρωταρχικό ρόλο...Ρωτήστε και τον Αμπράμοβιτς!

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Πλήρης ονομασία: Manchester United Football Club
Παρατσούκλι: Κόκκινοι διάβολοι ή μπέμπηδες
Έτος Ίδρυσης: 1878
Έδρα: Ολντ Τράφορντ (68.174), Μάντσεστερ
Τίτλοι: 16 Πρωταθλήματα (1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2006), 11 Κύπελλα (1909, 1948, 1963, 1977, 1983, 1985, 1990, 1994, 1996, 1999, 2004, 2006), 1 Λιγκ Καπ (1992), 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών (1968, 1999), 1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1991), 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο (1999), 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (1991)
Πρόεδρος: Σερ Ρόι Γκάρντνερ
Προπονητής: Σερ Αλεξ Φέργκιουσον
Site: http://www.manutd.com
E-mail: enquiries@manutd.com

ΤΑ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ

Tο «κόκκινοι διάβολοι» αποτελεί παρατσούκλι των ποδοσφαιριστών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λόγω των κόκκινων εμφανίσεών τους και του διαβόλου που υπάρχει στο σήμα της ομάδος. Αρκετοί υποστηρίζουν πως προέρχεται από την ημέρα της δημιουργίας του συλλόγου, ο οποίος αρχικά ονομάζονταν «Νιούτον Χιθ», με το παρατσούκλι «Χίθενς» (=Βάρβαροι). Το δημοφιλέστερο προσωνύμιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ελλάδα βέβαια είναι το «μπέμπηδες», το οποίο προήλθε από την ομάδα του Ματ Μπάσμπι, που κατέκτησε τη σεζόν 1955-56 το πρωτάθλημα της Αγγλίας με μέσο όρο ηλικίας των ποδοσφαιριστών της τα 22 χρόνια! Μία ομάδα που έμελλε ωστόσο να «χτυπηθεί» με τον χειρότερο τρόπο από το παιχνίδι της μοίρας, καθώς περίπου δύο χρόνια μετά (6 Φεβρουαρίου 1958), συνέβη το τραγικό αεροπορικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της επιστροφής της αποστολής του αγγλικού συλλόγου από τη Γιουγκοσλαβία, όπου έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα.


ΤΟ "ΟΛΝΤ ΤΡΑΦΟΡΝΤ"

Το «Θέατρο των Ονείρων» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το γήπεδο απ' όπου ξεκινάει κάθε επιτυχία της, είναι ένας μοντέρνος ναός του ποδοσφαίρου. Οι αντίπαλοι της Πρωταθλήτριας Αγγλίας το συνειδητοποιούν λίγα μόλις λεπτά πριν από την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο. Οταν ακόμη βρίσκονται στη φυσούνα που οδηγεί στο γήπεδο και η οποία κατασκευάστηκε αρχικά το 1910, ο θόρυβος που κάνουν οι 67.500 φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φτάνει σαν ενοχλητικό βουητό στα αφτιά τους. Οταν βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο αγνοούν τον θόρυβο, αλλά δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και με τους παίκτες της Γιουνάιτεντ: τα αστέρια μιας ομάδας που τη δεκαετία του '90 κατέκτησε τα πάντα και συνεχίζει ακάθεκτη.

Το παραδοσιακό γήπεδο της ομάδας, το οποίο σχεδόν από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του ήταν και είναι το "Ολντ Τράφορντ", βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να ζητήσει ελεημοσύνη από τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία τότε είχε πολύ μεγαλύτερη οικονομική δύναμη. Η τελευταία τελικά αποφάσισε να δώσει την σχετική άδεια για να χρησιμοποιήσει η Γιουνάιτεντ την έδρα της, το "Μέιν Ρόουντ", για μια χρονιά, μέχρι το "Ολντ Τράφορντ" να ήταν σε θέση να φιλοξενήσει και πάλι αγώνες. Λέγεται ότι το γήπεδο αρχικά ονομαζόταν Νιούτον Χηθ Γκράουντ προς τιμήν της ιδρύτριας ομάδος. Το Ολντ Τράφορντ το πήρε από το όνομα του σκύλου σωτήρα της ομάδος που ονομαζόταν Τράφορντ και επειδή ήταν γέρικος τον φώναζαν Όλντ Τράφορντ.


ΕΝ ΑΡΧΗ, ΥΠΗΡΧΕ Η ...ΛΑΝΚΑΣΕΡ ΚΑΙ ΓΙΟΡΚΣΑΪΡ ΡΕΪΛΓΟΥΕΪ ΚΟΜΠΑΝΙ ΟΦ ΝΙΟΥΤΟΝ ΧΙΘ!


Η "γέννηση" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προήλθε μέσα από το πιο ...μεγάλο όνομα συλλόγου στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Η Λάνκασερ και Γιόρκσαϊρ Ρέιλγουι Κόμπανι οφ Νιούτον Χιθ, ήταν η πρώτη ομάδα, με έτος ίδρυσης το 1878. Ήταν η χρονιά που η εργατική ομάδα του σιδηροδρομικού σταθμού του Λάνκανσαϊρ και του Γιορκσάιρ έφτανε στο Νιούτον Χιθ, για να διακόψει οριστικά τους δεσμούς της με το σιδηροδρομικό σταθμό το 1890, όταν η ομάδα μετονομάστηκε σε ""Νιούτον Χιθ".

Η τελική ονομασία, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προήλθε από τον Τζον Χένρι Ντέιβις, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας το 1902.


ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΜΠΙ

Το όνομα του Ματ Μπάσμπι, μετέπειτα πανάξια Σερ, έμελλε να αλλάξει την ιστορία του συλλόγου. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια από τη χρονιά που ανέλαβε προπονητής (1945), το 1947, κατάφερε να "ξεθάψει" τη βομβαρδισμένη ομάδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και να τη φέρει στη 2η θέση του αγγλικού πρωταθλήματος, ενώ ένα χρόνο αργότερα κατάφερε να κερδίσει το κύπελλο. Ό τίτλος για τη Γιουνάιτεντ ήρθε το 1956, με μέσο όρο ηλικίας της ομάδας μόλις τα 22 χρόνια. Την επόμενη χρονιά η κατέκτησε και πάλι το πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα, έγινε η πρώτη ομάδα που εκπροσώπησε την Αγγλία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, φτάνωντας μάλιστα μέχρι τα ημιτελικά.

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΙΣ 6/2/1958

Στον σύλλογο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έτυχε να γραφτεί μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και δη του αγγλικού. Οι 21 νεκροί (7 ποδοσφαιριστές, 3 παράγοντες, 8 δημοσιογράφοι και 4 μέλη του πληρώματος) της αποστολής των "μπέμπηδων" στις 6/2/1958 είναι ο τραγικός απολογισμός όταν το αεροπλάνο που μεταφέρει την ομάδα από το Βελιγράδι, μετά τον αγώνα εναντίον του Ερυθρού Αστέρα (3-3) και έχοντας κερδίσει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, επιχειρεί αναγκαστική προσγείωση στο χιονισμένο Μόναχο. Ανάμεσα στους 23 επιζήσαντες ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον και ο προπονητής Ματ Μπάσμπι.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπειτα όμως όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά ολοκλήρωσε κανονικά τη σεζόν 1957-58, υπό τις οδηγίες του Τζίμι Μέρφι. Ο τελευταίος κατάφερε να οδηγήσει ότι είχε απομείνει από την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από τη Μπόλτον. Ο Ματ Μπάσμπι πέρασε μήνες στο νοσοκομείο, αλλά κατάφερε να επιβιώσει και να πεθάνει τελικά πολλά χρόνια αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου του 1994.

Το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου που αφάνισε την τρομερή ομάδα των "μπέμπηδων". Οι 21 νεκροί (7 ποδοσφαιριστές, 3 παράγοντες, 8 δημοσιογράφοι και 4 μέλη του πληρώματος) της αποστολής των "μπέμπηδων" είναι ο τραγικός απολογισμός όταν το αεροπλάνο που μεταφέρει την ομάδα από το Βελιγράδι, μετά τον αγώνα εναντίον του Ερυθρού Αστέρα (3-3) και έχοντας κερδίσει την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, επιχειρεί αναγκαστική προσγείωση στο χιονισμένο Μόναχο. Ανάμεσα στους 23 επιζήσαντες ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον και ο προπονητής Ματ Μπάσμπι.

"Μαύρη" επέτειος για τα "λουλούδια" του Μάντσεστερ.

Όλα τα καλά, λένε, πως κάποτε φτάνουν στο τέλος τους, όμως στην περίπτωση των εκπληκτικών «μπέμπηδων» του Ματ Μπάσμπι, αυτό το τέλος ήρθε πρόωρα και άδικα. To τραγικό εκείνο απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου του 1958, οπότε κι έχασαν τη ζωή τους 22 άτομα, οχτώ εκ των οποίων ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν το αεροπλάνο που μετέφερε την αγγλική ομάδα από το Βελιγράδι συνετρίβη στο Μόναχο.

Ένα τραγικό συμβάν που βύθισε στο πένθος τον κόσμο του ποδοσφαίρου –και όχι μόνο. Μία μέρα πριν η Μάντσεστερ είχε αναδειχθεί ισόπαλη 3-3 στο Βελιγράδι με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα, αποτέλεσμα που της έδινε το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στην πτήση οι παίκτες έκαναν όνειρα για κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, χωρίς βέβαια να μπορούν να υποψιαστούν το κακό που τους περίμενε. Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική στάση στο Μόναχο για ανεφοδιασμό, αλλά οι δύο πρώτες απόπειρες του πιλότου του «Ελίζαμπεθ», Τζέιμς Θεν, για απογείωση είναι αποτυχημένες. Οι κινητήρες «φουλάρουν» στην τρίτη προσπάθεια, μετά από πίεση της αποστολής, αλλά η πτήση κρατά λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Το σκάφος απογειώνεται ελάχιστα και διαγράφει τρελή κούρσα θανάτου για περίπου 1.500 μέτρα. Το «Ελίζαμπεθ» σταματά πάνω σε σπίτια και από τα συντρίμμια ανασύρονται νεκροί 22 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών, 7 απ τα «παιδιά» του Μπάσμπι:

ο Τζεφ Μπεντ, ο Εντι Κόλμαν, ο Μπιλ Γουίλαν, ο Μαρκ Τζόουνς, ο Ντέιβιντ Πεγκ, ο Ρότζερ Μπίρν και ο Τομ Τέιλορ. Μαζί μ αυτούς έχασαν τη ζωή τους και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Μάντσεστερ (ο Μπερντ Γουάλεϊ, ο Γουόλτερ Κρίκμερ, ο Τομ Κάρι), ο κυβερνήτης του σκάφους, Κένεθ Ρέιμεντ και οκτώ δημοσιογράφοι (Αλφ Κλαρκ, Ντον Ντέιβις, Τζορτζ Φέλοουζ, Τομ Τζάκσον, Αρτσι Λέντμπρουκ, Χένρι Ρόουζ, Ερικ Τόμπσον και Φρανκ Σουίφτ). Το μεγάλο «αστέρι» της ομάδας, ο Ντάνκαν Εντουαρντς, δίνει σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή επί ένα 15ήμερο, όμως στις 21 Φεβρουαρίου υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο προπονητής της ομάδας, Ματ Μπάσμπι, θα δώσει τη δική του «μάχη» στο νοσοκομείο του Μονάχου και καταφέρνει να βγει νικητής, μετά από σχεδόν δύο μήνες. Τον Απρίλιο του 1958 ο Μπάσμπι εμφανίζεται με πατερίτσες στο «Ολντ Τράφορντ» και ζητά χρονικό περιθώριο δέκα ετών, προκειμένου να βοηθήσει την αγαπημένη του ομάδα να κατακτήσει τη ποδοσφαιρική κορυφή της Ευρώπης.


Η ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ

Το 1967 η Γιουνάιτεντ κατακτά και πάλι το πρωτάθλημα και έτσι, την επόμενη σεζόν η Μάντσεστερ θα λάβει και πάλι μέρος στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Αποκλείει διαδοχικά τις Χιμπέρνιανς, Σαράγεβο, Γκόρνικ και Ρεάλ Μαδρίτης και «σφραγίζει» το εισιτήριο για τον τελικό της 29ης Μαΐου στο «Γουέμπλεϊ» με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, Μπενφίκα, του θρυλικού Εουσέμπιο. Ο αγώνας πάει στην παράταση (1-1) κι εκεί η Μάντσεστερ πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση φτάνει στο θριαμβευτικό 4-1.

Η Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη αγγλική ομάδα που φτάνει στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και μόλις η δεύτερη βρετανική, καθώς έναν χρόνο πριν η Σέλτικ είχε κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Ο Ματ Μπάσμπι μετά το τέλος του τελικού ξεσπάει σε κλάματα έχοντας υλοποιήσει την προ δεκαετίας υπόσχεσή του. Λίγο καιρό αργότερα του αποδίδεται ο τίτλος του «Σερ», ενώ παίρνει την απόφαση στα 60 του να αποχωρήσει απ την ομάδα ύστερα από 24 χρόνια πολύτιμης προσφοράς...


Από το τραγικό συμβάν του Μονάχου διασώθηκαν, επίσης, ο Μπόμπι Τσάρλτον, ο Ρέι Γουντ, ο Χάρι Γκρεγκ, ο Τζον Μπέρνι, ο Ντένις Βάιολετ, ο Aλμπερτ Στάνλον, ο Κεν Μόργκαν και ο Τζάκι Μπλάντφλαουερ, που όμως έμεινε ανάπηρος.


ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

Κάθε χρόνο στις 6 Φεβρουαρίου, σε ειδικό μνημείο που βρίσκεται έξω από το "Ολντ Τράφορντ", χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των αδικοχαμένων "μπέμπηδων" και των υπολοίπων θυμάτων του τραγικού εκείνου αεροπορικού δυστυχήματος, τραγουδώντας το "Λουλούδια του Μάντσεστερ", το οποίο συνέθεσαν οι "Σπίνερς".


ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΣΜΠΙ ΣΤΟΝ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Από το 1967 μέχρι το 1986, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέρασε από αρκετές "τρικυμίες" με υποβιβασμούς και "κακές" χρονιές, κατακτώντας τρία κύπελλα και κανένα τίτλο πρωταθλητή, καθώς η Λίβερπουλ κυρίως κατείχε τη "μερίδα του Λέοντος" των δεκαετίων '70 και '80. Το 1986 όμως, παρουσιάστηκε ο Σκωτσέζος Άλεξ Φέργκιουσον, που έμελλε να αλλάξει εκ νέου τη ροή της ιστορίας της Γιουνάιτεντ, με κατορθώματα εφάμιλλα του Σερ Ματ Μπάσμπι!

Ο ΣΚΩΤΣΕΖΟΣ "ΜΕΣΣΙΑΣ"


Το Νοέμβριο του 1986 λοιπόν, όταν ο Φέργκιουσον κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της ομάδας, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν «χωμένη» στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας (19η σε 22 συνολικά ομάδες) της -τότε- Πρώτης Κατηγορίας, ενώ είχε μόλις γνωρίσει και τον αποκλεισμό από τη Σαουθάμπτον για το Λιγκ Καπ. Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1968 φάνταζε...μυθική πλέον, ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν ξεχάσει και πως...μοιάζει ο τίτλος του πρωταθλήματος, τον οποίο αγνοούσαν για 19 συναπτά έτη!

Στη "θητεία" του όμως, ο Σερ Αλεξ οδήγησε την ομάδα σε 10 πρωταθλήματα (1992-93, 1993-94, 1995-96, 1996-97, 1998-99, 1999-00, 2000-01, 2002-03, 2006-07), 4 Κύπελλα Αγγλίας (1994, 1999, 2004, 2006), ένα Λιγκ Καπ (2006), 5 Σούπερ Καπ (1993, 1994, 1996, 1997, 2003, 2006), καθώς και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991, αλλά και του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ την ίδια χρονιά.


Παρ' όλες τις επιτυχίες της Γιουνάιτεντ όμως, αυτή που κοσμεί πάνω από όλα τα επιτεύγματα της, είναι εκείνη της χρονιάς του 1999 και της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ, επικρατώντας της Μπάγερν Μονάχου 2-1 στον -κατά πολλούς- συγκλονιστικότερο τελικό όλων των εποχών στη Βαρκελώνη. Με αυτόν τον «άθλο», ο Άλεξ Φέργκιουσον κατάφερε να γίνει ο πρώτος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έκανε τους οπαδούς των «μπέμπηδων» να συγκρίνουν την επιτυχία του με αυτή του μεγάλου Ματ Μπάσμπι, ο οποίος οδήγησε την αγγλική ομάδα στην κατάκτηση του ίδιου τροπαίου 24 χρόνια πριν!
Η κατάκτηση της κορυφαίας θέσης της Ευρώπης, συνοδεύτηκε την ίδια σεζόν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας και του Κυπέλλου Αγγλίας («τρεμπλ»), γεγονός που «ανάγκασε» την Βασίλισσα Ελισάβετ να τον χρήσει «Σερ», ακριβώς όπως είχε κάνει και 24 χρόνια πριν με τον Ματ Μπάσμπι.

Αν ήταν καλλιτέχνης του μουσικού πενταγράμμου στην Αγγλία, θα μπορούσε κάλλιστα να κυκλοφορήσει ...τριπλό άλμπουμ με τίτλο "Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: 20 χρόνια επιτυχίες"! Ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, συμπλήρωσε πλέον 20 συναπτά έτη βρισκόμενος στο "τιμόνι" των "μπέμπηδων", γενέθλια τα οποία γιόρτασε με τη σημαντικότατη νίκη (3-0) επί της Πόρτσμουθ για το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ.

Ο "Φέργκι" αποτελεί αναμφισβήτητα τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου και δεν μπορούμεί φυσικά να κάνουμε αλλιώς, από το να αποδώσουμε τον απαραίτητο φόρο τιμής, στον άνθρωπο που «αναγέννησε» τη Γιουνάιτεντ από τις στάχτες όταν την ανέλαβε το 1986 και την οδήγησε μέχρι σήμερα σε δέκα τίτλους του αγγλικού πρωταθλήματος, αλλά και στον θρίαμβο του 1999, κατακτώντας το θρυλικό «τρεμπλ» (Champions League, πρωτάθλημα Αγγλίας και κύπελλο Αγγλίας). Ο «επιβλητικός» 62χρονος προπονητής από τη Γλασκώβη της Σκοτίας, απαιτεί απόλυτη αφοσίωση από τους ποδοσφαιριστές του και δεν χαρακτηρίζεται άδικα ο «άρχοντας» του …ψυχολογικού πολέμου, ενώ αρκετές φορές έχει αποδειχθεί και…αδυσώπητος, με τελευταίο πιο «τρανταχτό» παράδειγμα εκείνο της πώλησης της «σημαίας» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Μπέκαμ, στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2003.

Πρώην ποδοσφαιριστής της Ρέιντζερς, ο Φέργκιουσον οδήγησε την εθνική ομάδα της Σκωτίας στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου το 1986, μετά από οχτώ απολύτως επιτυχημένα χρόνια θητείας στον πάγκο της σκοτσέζικης Αμπερντίν. Η έλευσή του στο Μάντσεστερ, ώστε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Γιουνάιτεντ ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για τους «κόκκινους διαβόλους», καθώς από την κατάσταση «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» βρέθηκαν να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ αυτή τη στιγμή αποτελούν την δημοφιλέστερη ποδοσφαιρική ομάδα στον πλανήτη.


Το ξεκίνημα του «Φέργκι» δεν ήταν το ιδανικότερο (ήττα 2-0 από την υπό του μετρίου δυναμικότητας Όξφορντ), βγήκαν όμως ορισμένα καίρια συμπεράσματα για ορισμένα πράγματα που έπρεπε να αλλάξουν. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το περιστατικό που έχει μείνει χαραγμένο στις μνήμες αυτών που το έζησαν από κοντά, όταν στο ημίχρονο του αγώνα με την Όξφορντ, ο Φέργκιουσον έπιασε ορισμένους ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ να αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου με σκυμμένα τα κεφάλια, πιάνοντάς τους και λέγοντάς τους να «ξυπνήσουν» και να συνειδητοποιήσουν πως αγωνίζονται για έναν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης. Η συνέχεια συνέχισε να είναι το ίδιο…απογοητευτική για την ομάδα του Μάντσεστερ, με την καρέκλα του Άλεξ Φέργκιουσον να «τρίζει» μετά από κάθε ήττα, μέχρι που ήρθε όμως αυτή η…άγια ημέρα του Μαϊου του 1990, όταν η Γιουνάιτεντ έφτασε επιτέλους στη πολυπόθητη κατάκτηση ενός τίτλου: το Αγγλικό Κύπελλο. Η αρχή είχε ήδη γίνει, ενώ κορυφώθηκε την επόμενη σεζόν, όταν οι «μπέμπηδες» αγωνιζόμενοι στο Κύπελλο Κυπελλούχων, έφτασαν στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου επικρατώντας στον τελικό της Μπαρτσελόνα, «σηκώνοντας» ευρωπαϊκό τίτλο για πρώτη φορά μετά τον «άθλο» του 1968! Τη «σκυτάλη» των τροπαίων πήρε το Λιγκ Καπ του 1992, ενώ το 1993 ήρθε η μεγάλη στιγμή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς οι ποδοσφαιριστές του Φέργκιουσον κατέκτησαν επιτέλους τον τίτλο του πρωταθλητή, τερματίζοντας στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της «πρωτάρας» Premier League.


Από εκεί και ύστερα τα χέρια του Φέργκιουσον «λύθηκαν», καθώς περισσότερα χρήματα εισήχθησαν στο ταμείο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ και το «Ολντ Τράφορντ» ανακαινίστηκε έτσι ώστε να φιλοξενεί αρκετές χιλιάδες θεατές περισσότερους από πριν και ο «Φέργκι» μπορούσε πλέον να αγοράσει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Οι μετεγγραφικές κινήσεις του Σκοτσέζου τεχνικού όλα αυτά τα χρόνια αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από ευφυέστατες, καθώς στην τεράστια επιτυχία της Γιουνάιτεντ, συνέβαλλαν επίσης η έλευση του Δανού τερματοφύλάκα –«γίγαντα»- Πίτερ Σμάιχελ το 1991, η «γρανιτένια» άμυνα της ομάδας και φυσικά η ηγετική φυσιογνωμία του Ερίκ Καντονά. Και μέσα σε όλα αυτά βέβαια μία πληθώρα νεαρών πποδοσφαιριστών, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, οι αφοί Νέβιλ και ο Ράιαν Γκιγκς, οι οποίοι φόρεσαν τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ …τσάμπα, προερχόμενοι από τις ακαδημίες του συλλόγου!

Το 1994 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το τίτλο του πρωταθλητή και το κύπελλο της Αγγλίας, ενώ το 1996 ο Άλεξ Φέργκιουσον έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος που κατάφερε να επαναλάβει το «νταμπλ»! Παρ’ όλες τις επιτυχίες της Γιουνάιτεντ όμως, αυτή που κοσμεί πάνω από όλα τα επιτεύγματα της, είναι εκείνη της χρονιάς του 1999 και της κατάκτησης του Champions League, επικρατώντας της Μπάγερν Μονάχου 2-1 στον –κατά πολλούς- συγκλονιστικότερο τελικό όλων των εποχών στη Βαρκελώνη. Με αυτόν τον «άθλο», ο Άλεξ Φέργκιουσον κατάφερε να γίνει ο πρώτος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έκανε τους οπαδούς των «μπέμπηδων» να συγκρίνουν την επιτυχία του με αυτή του μεγάλου Ματ Μπάσμπι, ο οποίος οδήγησε την αγγλική ομάδα στην κατάκτηση του ίδιου τροπαίου 24 χρόνια πριν! Η κατάκτηση της κορυφαίας θέσης της Ευρώπης, συνοδεύτηκε την ίδια σεζόν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας και του Κυπέλλου Αγγλίας («τρεμπλ»), γεγονός που «ανάγκασε» την Βασίλισσα Ελισάβετ να τον χρήσει «Σερ», ακριβώς όπως είχε κάνει και 24 χρόνια πριν με τον Ματ Μπάσμπι.

Ο Αλεξ Φέργκιουσον, μεγαλύτερος αδερφός του Μάρτιν, γεννήθηκε σε μία επαρχία κοντά στον ποταμό Κλάιντ. Με τη προπονητική ασχολήθηκε πρώτη φορά στην Ιστ Στέρλινγκ το 1974, πριν αναλάβει τον πάγκο της Σεντ Μίρεν, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα της Πρώτης Κατηγορίας το 1977. Η τεράστια επιτυχία του Φέργκιουσον με τη Σεντ Μίρεν «κέντρισε» το ενδιαφέρον της Αμπερντίν, η οποία κινήθηκε για την πρόσληψή του το 1978. Κίνηση που αποδείχθηκε απολύτως σωστή, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του Φέργκιουσον στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, η Αμπερντίν έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1980, το 1984 και το 1985, ενώ κατέκτησε επίσης τέσσερις φορές το κύπελλο της Σκοτίας, αλλά και το κύπελλο Κυπελλούχων του 1983. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, το ότι από όταν ο Φέργκουσον άφησε την Άμπερντιν για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1986), καμία άλλη ομάδα πλην των Σέλτικ και Ρέιντζερς, κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του σκοτσέζικου πρωταθλήματος!

Όπως όλοι οι άνθρωποι όμως, ο Άλεξ Φέργκιουσον έχει και εκείνος την αδυναμία του, που ακούει στο όνομα «ιππόδρομος»! Γνωστός λάτρης των μεγαλόσωμων τετραπόδων, ο Σερ Άλεξ Φέγκιουσον πήρε τη –λανθασμένη όπως αποδείχθηκε αργότερα- απόφαση να γίνει ιδιοκτήτης και να έχει μερίδιο από τα κέρδη του κορυφαίου τότε αλόγου, «βράχος του Γιβραλτάρ». Ο «βράχος του Γιβραλτάρ» κέρδισε 1.27 εκατ. Λίρες συνολικά σε χρηματικά έπαθλα, ενώ κέρδισε επτά φορές σερί της Πρώτες Κούρσες, προτού αποσυρθεί το 2002. Ο Φέργκιουσον όμως υποστηρίζοντας πως δεν είδε ούτε…πένα από αυτά τα κέρδη, κινήθηκε δικαστικώς κατά του συνιδιοκτήτη του αλόγου, Τζον Μάγκνιερ, ο οποίος αποτελεί επίσης και μεγαλομέτοχο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κατέχοντας μαζί με τον συμπατριώτη του Ιρλανδό, Τ. Π. ΜακΜάνους το 25% του αγγλικού συλλόγου. Αποτέλεσμα αυτής διαμάχης; Οι Μάγκνιερ και ΜακΜάνους απαίτησαν από το συμβούλιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μην προχωρήσουν στην ανανέωση του συμβολαίου του Άλεξ Φέργκιουσον, για περισσότερο από ένα χρόνο!
Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες…

Το παλμαρέ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον:

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

2006-07
Πρωτάθλημα Αγγλίας

2003-04 Κύπελλο Αγγλίας
2002-03 Πρωτάθλημα Αγγλίας
2000-01 Πρωτάθλημα Αγγλίας
1999-00 Πρωτάθλημα Αγγλίας
1998-99 Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωτάθλημα Αγγλίας, Κύπελλο Αγγλίας
1996-97 Πρωτάθλημα Αγγλίας
1995-96 Πρωτάθλημα Αγγλίας, Κύπελλο Αγγλίας
1993-94 Πρωτάθλημα Αγγλίας, Κύπελλο Αγγλίας
1992-93 Πρωτάθλημα Αγγλίας
1991-92 Λιγκ Καπ Αγγλίας
1990-91 Κύπελλο Κυπελλούχων
1989-90 Λιγκ Καπ Αγγλίας
ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ

1985-86 Κύπελλο Σκώτίας, Λιγκ Καπ Σκωτίας
1984-85 Πρωτάθλημα Σκωτίας
1983-84 Πρωτάθλημα Σκωτίας, Κύπελλο Σκωτίας
1982-83 Κύπελλο Κυπελλούχων, Κύπελλο Σκωτίας

1981-82 Κύπελλο Σκωτίας
1979-80
Πρωτάθλημα Σκωτίας

ΣΕΝΤ ΜΙΡΕΝ

1976-77
Πρωτάθλημα Α' κατηγορίας Σκωτίας



ΡΑΙΑΝ ΓΚΙΓΚΣ: Ο Mr ...ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε τον τίτλο στην Πρέμιερσιπ για τη περίοδο 2006-2007 και τόσο ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, όσο και οι παίκτες των «μπέμπηδων» βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας.
Ενας απ΄ αυτούς, όμως, έχει έναν επιπλέον λόγο να χαίρεται και να καμαρώνει, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος, που έχει κατακτήσει τον τίτλο εννέα φορές.

Ο λόγος για τον Ράιαν Γκιγκς, που για πρώτη φορά, πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου με την φανέλα της Γιουνάιτεντ το 1993, ενώ ακολούθησαν τα πρωταθλήματα του 1994, του 1996, του 1997, του 1999, του 2000, του 2001, του 2003 και το εφετινό. Μέχρι εχθές, την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα «μοιράζονταν», ο Αλαν Χάνσεν και ο Φιλ Νιλ, καθώς αμφότεροι έχουν κατακτήσει από οκτώ πρωταθλήματα με τα «χρώματα» της Λίβερπουλ.

Δέκα πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τους Μπέμπηδες

1. Το ρεκόρ εισιτηρίων στο «Ολντ Τράφορντ» είναι 76.962 και σημειώθηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου το 1939 Γουλβς - Γκρίμπσμπι.

2. Οταν το 1902 οι άνθρωποι της Νιούτον Χιθ αποφάσισαν να μετονομάσουν την ομάδα τους κατέληξαν στο Μάντσεστερ Σέντραλ. Επειδή όμως θύμιζε έντονα σταθμό του μετρό προτίμησαν την ιδέα του Λουίς Ρόκα και το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

3. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπάρχει εξαιτίας ενός σκύλου του Αγίου Βερνάρδου. Οταν το 1901 οι τότε διοικούντες τη Νιούτον Χιθ έκαναν μια χοροεσπερίδα για να βρουν πόρους για τον σύλλογο, ο σκύλος του αρχηγού της ομάδας Χάρι Στάφορντ και ονομαζόταν Τράφορντ, που είχε ένα τενεκεδάκι περασμένο στον λαιμό και ένα μήνυμα ζητώντας χρήματα, το έσκασε. Τον ανακάλυψε ο επιχειρηματίας Χένρι Ντέιβις, που έσωσε και την ομάδα.

4. Ο θρυλικός σερ Ματ Μπάσμπι είχε οδηγήσει την ολυμπιακή ομάδα της Βρετανίας στους ημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948. Δέκα χρόνια αργότερα ήταν παράλληλα με τους Μπέμπηδες και προπονητής στην Εθνική Σκωτίας.

5. Ο γεννημένος την Πρωτοχρονιά σερ Αλεξ Φέργκιουσον είναι ιδιοκτήτης αλόγων που τρέχουν στον ιππόδρομο. Μαθαίνει πιάνο και στη Σκωτία υποστηρίζει τους Ρέιντζερς της Γλασκώβης.

6. Ο πρώτος προπονητής που είχε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην ιστορία της ήταν ο Ερνεστ Μάνγκναλ, ο οποίος εργάστηκε από το 1902 ως το 1912 και έχει ένα μοναδικό ρεκόρ. Κατάφερε να ενώσει για μια βραδιά τέσσερις αντιπάλους συνδεδεμένους με απίστευτη τοπικιστική αντιπαλότητα. Το 1924 τον τίμησαν οι σύλλογοι τους οποίους υπηρέτησε με έναν μοναδικό φιλικό, όπου τέθηκαν αντίπαλοι επίλεκτοι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Μάντσεστερ Σίτι με επίλεκτους από τη Λίβερπουλ και την Εβερτον.

7. Το τεύχος του περιοδικού «Paris Match» που είχε στο εξώφυλλο τον γάλλο πρώην τερματοφύλακα της Γιουνάιτεντ Φαμπιάν Μπαρτέζ πούλησε 1,1 εκατομμύρια αντίτυπα. Μόνο τα τεύχη που κάλυπταν τον θάνατο του Φρανσουά Μιτεράν και της πριγκίπισσας Νταϊάνα είχαν πουλήσει περισσότερο.

8. Η ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η πρώτη που μεταφέρεται στο θέατρο. Ο παραγωγός κ. Πάτρικ Νάλι υποσχέθηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2001 η παράσταση «Θέατρο των Ονείρων» θα ανεβεί στο Μάντσεστερ. Θέμα της είναι η πορεία του σερ Ματ Μπάσμπι στη Γιουνάιτεντ.

9. Οταν η Ρότορ Βόλγκογκραντ απέκλεισε τη Γιουνάιτεντ από το Κύπελλο UEFA 1995-1996, οι άνθρωποί της είχαν μείνει εκστασιασμένοι από τον αγωνιστικό χώρο του «Ολντ Τράφορντ». Πήραν μαζί τους 50 σάκους με σπόρους για χορτάρι, τους οποίους φύτεψαν στο δικό τους γήπεδο.

10. Μόλις 15 προπονητές έχουν εργαστεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1902 ­ όταν και «βαπτίστηκε» η ομάδα ­ ως σήμερα. Το ρεκόρ παραμονής ανήκει στον σερ Ματ Μπάσμπι (1945-69, 1971-72), ενώ από μία περίοδο έμειναν οι Λαλ Χίλντιτς (1926-27), Γουίλφ Μακ Γκίνες (1969-70) και Φρανκ Ο' Φάρελ (1970-71).