Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

S.S.C.Napoli: Ένας σύλλογος, μια πόλη , μια αιώνια αγάπη...


Μια ομάδα που λατρεύτηκε παράφορα από τους κατοίκους της πόλης και που δεν ξεχνούν να δείχνουν κάθε στιγμή την λατρεία τους. Πραγματικό πανηγύρι και μεγάλος ενθουσιασμός κάθε φορά που η ομάδα παίζει στο θρυλικό Σαν Πάολο που όταν γεμίζει με 70000 τρελλαμένους οπαδούς της ομάδας σίγουρα δεν υπάρχει αντίπαλη ομάδα που να μην νιώθει φόβο και δέος για το θέαμα που αντικρύζει. Μια κατάσταση πανομοιότυπη και με την καθημερινότητακαι την ζωή των Ναπολιτάνων που τους χαρακτηρίζει ο αυθορμητισμός, χαλαρότητα, εγκαρδιότητα και γενικά το πραγματικό ταπεραμέντο των μεσογειακών λαών που και μέσα στην ίδια την Ιταλία έρχεται σε αντίθεση με αυτό των κατοίκων του βορρά.

Η ομάδα της πόλης, Νάπολι σύμβολο της επανάστασης και της αδικίας για τους κατοίκους συνολικά του Νότου ήταν αυτή που εξύψωσε την υπερηφάνεια ολόκληρου του νότου ενάντια στο κατεστημένο του βορρά και που έβγαζε για πολλά χρόνια όλους τους κατοίκους στον δρόμο για πανηγύρια και εκδηλώσεις χαράς και λατρείας.

ΜαραντόναΜεγάλος αρωγός βέβαια σε όλη αυτή την ανύψωση του ποδοσφαίρου ήταν σίγουρα και ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα που για τους ντόπιους αποτελεί σύμβολο και έχει κατά κάποιον τρόπο την έννοια του αρχηγού τους που μένει πάντα χαραγμένη στις καρδιές τους. Σε ακραίες περιπτώσεις βέβαια αν περπατήσει κάποιος σε στενάκια της πόλης και στα ντόπια συνοικιακά μαγαζάκια θα βρεί μέχρι και εικονοστάσια με καντηλάκια και την φωτογραφία του, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ονομάσει τα παιδιά τους με το όνομά του.

Ας δούμε όμως τα γεγονότα από την αρχή και ας πάμε πολύ πίσω στην αρχή του αιώνα μας.

Πίσω στον χρόνοΗ 1η ποδοσφαιρική ομάδα της Νάπολη που ονομάστηκε Naples ιδρύθηκε το 1904 από δύο ανθρώπους, έναν Άγγλο τον James Poths που δούλευε σε μια ναυτιλιακή εταιρεία και έναν ντόπιο μηχανικό τον Emilio Anatra.
Το 1912 οι Ναπολιτάνοι αποδεσμεύονται από την ομάδα και δημιουργούν την U.S. INTERNAZIONALE.
Το 1920 έχουμε την συγχώνευση των 2 ομάδων της πόλης (Naples του Ντελ Ριέτσο και Internazionale του Εμίλιο Ραέλε) και την δημιουργία της INTERNAPLES που φοράει πλέον και την γαλάζια φανέλλα που μέχρι σήμερα είναι η επίσημη της ομάδας.
Στις 23 Αυγούστου του 1926 το συμβούλιο της ομάδας αποφασίζει την αλλαγή του ονόματος σε ASSOCIAZONE CALCIO NAPOLI με πρόεδρο τον Τζιόρτζιο Ασκαρέλι. Εκείνη την ημέρα ήταν και η γέννηση της Νάπολης τπυ σήμερα. Στις 25 Ιουνίου 1964 και πάλι η ομάδα μετονομάστηκε σε SOCIETA' SPORTIVA CALCIO NAPOLI το πραγματικό όνομα της "Napoli".
Ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ρομπέρτο Φιόρε και ο επίτιμος πρόεδρος ο Λάουρο.
Νάπολι, Πρωταθλήτρια

Η Νάπολι κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας την περίοδο 1986/87 (Πρόεδρος: Κοράντο Φερλαίνο, Γενικός Δντής: Ίταλο Αλλόντι, Προπονητής: Οτάβιο Μπιάνκι) και την περίοδο 1989/90 (Πρόεδρος: Κοράντο Φερλαίνο, Γενικός Δντής: Λουτσιάνο Μότζι, Προπονητής: Αλμπερτίνο Μπιγκόν). Την περίοδο 1986/87 τερμάτισε με 3 πόντους διαφορά (42) από την 2η Γιουβέντους, ενώ τελείωσε το πρωτάθλημα αήττητη στην έδρα της έχοντας 8 νίκες και 7 ισοπαλίες. Το ρόστερ της ομάδας ήταν:

Νάπολι


Γκαρέλα (29); Μπρουσκολότι(25), Φεράρα (28), Μπάνι(28), Φεράριο (29), Ρένικα (29); καρνεβάλε I (27), Ντε Νάπολι (28), Τζιορντάνο(26), Μαραντόνα (29), Ρομάνο Φ. (24); Βολτσεπίνα (25), Καφαρέλι (21), Ζόλα (16), Μούρο (11), Μαρίνο (4), Μπιλιάρντι (3), Ντι Φούσκο (1).

Την περίοδο 19889/90 τερμάτισε με 2 βαθμούς διαφορά (51) από την 2η Μίλαν του τρομερού τότε Βαν Μπάστεν που ήταν και ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ τελείωσε το πρωτάθλημα αήττητη στην έδρα της έχοντας το εκπληκτικό 16 νίκες και μόλις 1 ισοπαλία. Το ρόστερ της ομάδας ήταν:

Τζιουλιάνι (32); Φεράρα (33), Φραντσίνι (26); Κρίπα (32), Αλεμάο (27), Μπαρόνι (33); Φούζι (29), Ντε Νάπολι (32), Καρέκα (22), Μαραντόνα (28), Καρνεβάλε I (31); Μάουρο II(30), Κοραντίνι (28), Τζόλα (18), Ρένικα (8), Μπιλιάρντι (7), Νέρι M. (3), Ντι Φούσκο(2), Μπουκιαρέλι (2), Ταραντίνο (1)

Το ΚύπελλοΤρεις φορές η Νάπολι κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας, το 1962, 1976 και 1987. Την περίοδο 1986/87 η Νάπολι είχε κάνει το νταμπλ παίζοντας σε διπλό τελικό με την Αταλάντα και νικώντας ισάριθμες φορές. Στο 1ο παιχνίδι εντός νίκησε με 3-0 ενώ στον επαναληπτικό νίκησε και πάλι με 1-0. Η 11άδα που έπαιξε στον πρώτο αγώνα ήταν:

Γκαρέλα; Φεράρα, Βολπετσίνα (88' Μπιλιάρντι); Μπάνι, Φεράριο, Ρένικα; Ζόλα (59' Μούρο), Ρομάνο Φ., Τζιορντάνο B., Μαραντόνα, Κερνεβάλε I (81' καφαρέλι), ενώ στον 2ο: Γκαρέλα; Φεράρα, Βολπετσίνα (46' Μπρουσκολότι); Μπάνι, Μπιλιάρντι, Φεράριο; Κερνεβάλε I (60' Muro), Ντε Νάπολι (75' καφαρέλι), Τζιορντάνο B., Μαραντόνα, Ρομάνο Φ.

Στις Ευρωπαικές διοργανώσεις η Νάπολι κατέκτησε το Κύπελλο Ουέφα την περίοδο 1988/89 (Πρόεδρος: Κοράντο Φερλαίνο, Γενικός Δντής: Λουτσιάνο Μότζι, Προπονητής: Οτάβιο Μπιάνκι), το κύπελλο Ντελέ Άλπι το 1966, το κύπελλο της ΙταλοΑγγλικής Λίγκας το 1976 και το Σούπερ Κύπελλο1991. Ιταλίας το

Την περίοδο 1997/98 (Πρόεδρος: Κοράντο Φερλαίνο, Γενικός Δντής: Οτάβιο Μπιάνκι και Σαλβατόρε Μπάνι, Προπονητές: Μούτι, Ματσόνε, Γκαλεόνε και Μοντεφούσκο) η Νάπολι τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στην Serie B. Οι φίλαθλοι της ομάδας
Η Νάπολι στο σύνολο συμμετείχε σε 60 πρωταθλήματα της Serie A κατακτώντας 2 πρωταθλήματα το 1987 και 1990, 2 φορές την 2η θέση, 7 φορές την 3η, 5 φορές την 4η, 4 φορές την 5η, 8 φορές την 6η, 6 φορές την 7η, 5 φορές την 8η και 2 φορές την 9η θέση.
Τον Σεπτέμβριο του 2004 η SOCIETA SPORTIVA CALCIO NAPOLI πτώχευσε και σταμάτησε την λειτουργία της. Μέσα από τις στάχτες της όμως ξαναδημιουργήθηκε στην Νάπολη η νέα ομάδα με το όνομα Napoli Soccer που ξεκίνησε από τον 2ο όμιλο της Serie C1 (Γ' Εθνική).

Όπως μπορεί πολύ εύκολα να διακρίνει κανείς η περίοδος των 5 ετών μεταξύ 1986 και 1991 μπορεί να χαρακτηριστεί για την ομάδα η χρυσή της περίοδος μιας και τότε κατέκτησε τα πρωταθλήματα, το νταμπλ και το Ουέφα. Όλα αυτά τα χρόνια πρόεδρος ήταν ο Κοράντο Φερλαίνο με τον οποίο η ομάδα γνώρισε τις μεγαλύτερες δόξες της, αλλά και στον αντίποδα την πτώχευση και διάλυσή της. Τα τελευταία χρόνια δε, και ιδιαίτερα την περίοδο 2000/01 και μετά ήταν ο ¨αποδιοπαμπαίος τράγος¨ για τους φιλάθλους της ομάδας που κάθε φορά δεν χάνανε την ευκαιρία να τον αποδοκιμάζουν και να του ζητούν να φύγει.
Πλέον η νέα ομάδα της πόλης και υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς προσπαθεί στην Serie Α να αναγεννηθεί και να γίνει για άλλη μια φορά το σύμβολο της πόλης φτάνοντας όσο ψηλότερα μπορεί και φυσικά εκεί που της αρμόζει.