Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Μονή Δαφνίου

Από τον συνάδελφό μου Γιώργο Μπενέα για την εκ Δυσμών Πύλη της Πρωτεύουσας.

Μνημείο προβολής αλλά και προσβολής της πόλεώς μας


Η Βυζαντινή Μονή Δαφνίου κτισμένη τον 11ο μ.Χ. αιώνα στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού του 5ου μ.Χ. αιώνος στο σημείο που στην αρχαιότητα υπήρχε ναός του Απόλλωνος είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο Βυζαντινό μνημείο της Αθήνας και το αρχαιότερο Χριστιανικό κτίσμα της Αττικής.


Πήρε το όνομά της από τον τιμώμενο εκεί, κατά την αρχαιότητα, Δαφνηφόρο Απόλλωνα ή από την Παναγία της Δάφνης (Μονή στην Κωνσταντινούπολη).

Τα υπέροχα ψηφιδωτά της που διασώζονται μέχρι σήμερα είναι πόλος έλξης επισκεπτών από όλον τον κόσμο.

Οι σεισμοί του 1981 και του 1999 προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και οι εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής την κράτησαν και την κρατούν επί μακρόν κλειστή.

Μια επίσκεψη αρκεί για να διαπιστώσουμε την αδιαφορία των αρμοδίων την εγκατάλειψη του περιβάλλοντος χώρου και την αδυναμία προσέγγισης στον κυρίως χώρο της Μονής.


Εκείνο όμως που με λυπεί βαθύτατα με προσβάλει κατάφωρα και με εξοργίζει συνάμα είναι όταν βλέπω επισκέπτες από ξένες χώρες να προσέρχονται στον χώρο, ευλαβικοί προσκυνητές, γνωρίζοντες από αυτά που έχουν διαβάσει, πολύ περισσότερα από εμάς που ζούμε δίπλα και να αντικρίζουν τα σιδερένια κιγκλιδώματα και το απαγορευτικό εισόδου.

Καλώ την Δημοτική Αρχή, τις Δημοτικές Παρατάξεις, τους Φορείς της πόλεώς μας, τις τοπικές εφημερίδες και τους συμπολίτες μας όλους χωρίς καμία εξαίρεση να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για την όσον το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας προβολής της πόλεώς μας.

Έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές πρέπει άμεσα να ληφθούν τα εξής μέτρα αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου και υποδοχής των επισκεπτών.

  1. Απομάκρυνση από την πλαγιά, των κορμών των πεύκων που έχουν ξεραθεί και καταρρεύσει.
  2. Δενδροφύτευση με πεύκα, κυπαρίσσια και δάφνες, του περιβάλλοντος χώρου και της πλαγιάς που ταιριάζουν και δεν αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του τοπίου.
  3. Σχολαστική καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου.
  4. Απαγόρευση της στάθμευσης και εγκατάλειψης βαρέων οχημάτων στο μονοδρομημένο τμήμα της Ι. Οδού που οδηγεί στην είσοδο της Μονής.
  5. Ενοποίηση των χώρων Διομήδειος κήπος, Τουριστικό περίπτερο, Μονή Δαφνίου, με πλακόστρωτο που θα επιτρέπει τον περίπατο και την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών από τον Διομήδειο στην Μονή μέσα από το δασάκι.
  6. Τοποθέτηση προσωρινά και για όσο διαρκέσουν οι εργασίες αναστήλωσης, ενός λυόμενου καλαίσθητου περιπτέρου στον προαύλιο χώρο της Μονής Δαφνίου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, την παροχή χρήσιμων πληροφοριών και την πώληση αναμνηστικών και βιβλίων με το Ιστορικό της Μονής.

Το καλοκαίρι ύστερα από ένα κουραστικό ταξίδι πολλών χιλιομέτρων επισκεφθήκαμε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην Φιγαλεία χωρίς να αποζημιωθούμε με αυτό που αντικρίσαμε …

Δεν θέλω με τίποτα τα ίδια συναισθήματα απογοήτευσης να πλημμυρίζουν και αυτούς που επισκέπτονται το Ιστορικό μνημείο της πόλεώς μας, την Μονή Δαφνίου.


Υ.Γ.

Το κείμενο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε στις τοπικές εφημερίδες του Χαϊδαρίου το 2002 και έκτοτε τίποτα δεν άλλαξε παρά τις βαρύγδουπες κατά καιρούς εξαγγελίες ακόμα και από τα χείλη του σημερινού Πρωθυπουργού που με την ιδιότητά του ως Υπουργού Πολιτισμού επισκέφθηκε την Μονή Δαφνίου το Καλοκαίρι του 2004.

Όσο για τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην Φιγαλεία εκτός από την τέντα που εξακολουθεί να τον καλύπτει προστέθηκε και το απέραντο μαύρο από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που μας πέρασε.

Δυστυχώς αυτή είναι η μίζερη πραγματικότητα της μετά Ολυμπιακής Ελλάδας της κοιτίδας του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις… όπως λέει και ο Εθνικός μας Ποιητής ! ! !


ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

E-Mail: beneas13@hol.gr


Δημοσίευση :
«ΧΑΪΔΑΡΙ Η πόλη μας» Φύλλο 46 Δεκέμβριος 2002.

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» Φύλλο 36 Φεβρουάριος 2003.
«ΧΑΪΔΑΡΙ Η πόλη μας» Φύλλο 54 Σεπτέμβριος 2003 ( Άρθρο με αφορμή την παρούσα επιστολή)
INTERNET: www.e-epiloges-dionysos.blogspot.com από 14/5/07.