Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Η υπέρτατη απόλαυση έγινε απόλυτος βραχνάς

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τα τέσσερα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες είμαστε ένας λαός σεξουαλικά άρρωστος.

Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από τη σεξουαλική υγεία των νεοελλήνων. Από τη μια «ανοίγονται» και σπάνε τα ταμπού μιλώντας περισσότερο από παλιά και από την άλλη φανερώνουν δεκάδες κρυμμένα... σεξουαλικά μυστικά που τους βασανίζουν.

Οι γυναίκες δεν διστάζουν να πουν ότι δεν έχουν και πολύ όρεξη για σεξ με τους συντρόφους τους και οι άντρες ότι δεν βρίσκουν την ικανοποίηση που θα ήθελαν...

Σημαντικότατα στοιχεία για τη σεξουαλική συμπεριφορά των Ελλήνων έχουν καταγραφεί στη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θ. Ασκητή.

Η γραμμή δέχτηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια 26.419 τηλεφωνήματα (12.669 γυναίκες - 13.750 άντρες) από άτομα μεταξύ των ηλικιών 18-72 ετών.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες επιδρούν και στο οργανικό σύστημα των ανθρώπων, δημιουργώντας μεγάλα ψυχοσωματικά προβλήματα. Το κακό σεξ αρρωσταίνει και το σώμα και την ψυχή, λένε οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την καταγραφή, οι γυναίκες πάσχουν από έλλειψη επιθυμίας στη σεξουαλική τους ζωή, ενώ οι άνδρες από ποιοτική στύση. Και για τους δύο τα σεξουαλικά τους προβλήματα γίνονται εντέλει τροχοπέδη στη ζωή τους. Τα τελευταία δύο χρόνια το «προβληματικό σεξ» και τα ζητήματα των σχέσεων βασανίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν άνδρες και γυναίκες από 30 έως 40 ετών.

Στον άνδρα το σεξουαλικό πρόβλημα γίνεται αισθητό και βιώνεται κυρίως σωματικά. Το πέος είναι το κυρίαρχο όργανο της ανδρικής σεξουαλικότητας και αντανακλά την ψυχική και σωματική υγεία του άνδρα. Μέσα από τον μηχανισμό της ποιοτικής στύσης ο άνδρας προβάλλει την υπόστασή του.

Η γυναίκα βιώνει το σεξουαλικό πρόβλημα περισσότερο ψυχικά. Κυρίαρχος φόβος στη σεξουαλικότητά της είναι η απογοήτευση του άνδρα. Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων σήμερα παρουσιάζονται στο βιβλίο του Θ. Ασκητή η «Σεξουαλική Υγεία», που κάνει την επίσημη εμφάνισή του αύριο σε ειδική παρουσίαση στη Στοά του Βιβλίου.

«Η σεξουαλικότητα του ανθρώπου, η ανάγκη του να την εκφράσει σε έναν άλλο άνθρωπο και η εμπλοκή και των δύο τους θα έλεγε κανείς ότι είναι το πιο μυστηριώδες, σκοτεινό και προσωπικό σενάριο της ύπαρξής μας», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ Θάνος Ασκητής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, συνεχίζοντας:

«Δεν είναι λίγες οι φορές που τις σκέψεις και την αγωνία μας για το "δικό μας σεξ" δεν μπορούμε να τις ομολογήσουμε ούτε ακόμη και στον εαυτό μας. Πολύ περισσότερο να το συζητήσουμε με τον σύντροφό μας.

Το ζητούμενο είναι πάντα η σεξουαλική υγεία που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την ψυχική και σωματική υγεία, τη σχέση και το καλό σεξ».

  • 26.419 τηλεφωνήματα δέχτηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Γραμμή, από άτομα 18 - 72 ετών.
  • 49,3% των γυναικών που ζήτησαν συμβουλές ανέφεραν ως νούμερο ένα πρόβλημά τους την υποτονική επιθυμία για σεξ.
  • 58% των ανδρών που απευθύνθηκαν δήλωσαν ότι έχουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας.

Μία στις δύο γυναίκες δεν έχει καθόλου διάθεση για σεξ

Σύμφωνα με έρευνα της Συμβουλευτικής Γραμμής Σεξουαλικής Υγείας, σε 12.669 γυναίκες 18-72 ετών, που ζήτησαν συμβουλές για σεξουαλικές δυσλειτουργίες, προκύπτει ότι το «νούμερο 1» πρόβλημα των γυναικών είναι σε ποσοστό 49,3% η υποτονική επιθυμία για σεξ. Οι μισές, δηλαδή, δεν έχουν όρεξη για σεξ.

Το 32,9% αυτών δηλώνουν ότι δεν έχουν καλό οργασμό εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Δηλώνουν αδυναμία οργασμού ύστερα από κανονική φάση διέγερσης, η οποία προκαλεί σημαντική δυσφορία στη γυναίκα.

Προβλήματα στις σχέσεις τους αντιμετωπίζει το 38,7% των γυναικών, που βρίσκεται μεταξύ των ηλικιών 18 μέχρι και 30 ετών.

Η γυναικεία σεξουαλικότητα, που είναι πιο πολύπλοκη από εκείνη του άντρα, φαίνεται ότι κυριαρχείται και διαμορφώνεται από αρκετές ψυχολογικές επιδράσεις. Την τελευταία 20ετία ιατρικές έρευνες προσπαθούν να προσεγγίσουν τα προβλήματα της σεξουαλικής ζωής των γυναικών. Εστιάζουν σε 4 μεγάλες ομάδες:

1. Διαταραχές επιθυμίας, που χαρακτηρίζονται από μείωση έως απουσία διάθεσης ή αποστροφή για τη σεξουαλική επαφή.

2. Διαταραχές διέγερσης, στις οποίες φαίνεται εμφανής αδυναμία ψυχοσωματικής έκφρασης της γυναίκας, όπως είναι η κολπική εφύγρανση και η αδυναμία διεύρυνσης του κόλπου.

3. Διαταραχές και επαναλαμβανόμενη αδυναμία οργασμού.

4. Διαταραχές πόνου, που είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άντρες και χαρακτηρίζονται από αίσθημα πόνου πριν, κατά και μετά την πράξη.

Αντισύλληψη

Κάθε χρόνο στη χώρα μας γίνονται 100.000 με 120.000 εκτρώσεις με μέσο όρο ηλικίας τα 18 χρόνια. Το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται μόνο από το 2,9% των Ελληνίδων, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ όπου είναι ευρέως διαδεδομένο και δημοφιλές στις ηλικίες από 16-35 ετών. Οι Ελληνίδες σε ποσοστό 95% στις ηλικίες από 18-30 προτιμούν τη διακοπτόμενη συνουσία ως μέσο αντισύλληψης.

Και στους εφήβους (κορίτσια) σε ποσοστό 62,5% η πιο δημοφιλής μέθοδος είναι η διακοπτόμενη συνουσία, ενώ αμέσως μετά έρχεται το προφυλακτικό και ακολουθεί το χάπι με ποσοστό μόλις 3%. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των κυήσεων στην εφηβική ηλικία ήταν περίπου 5,3% το 1974, το 1992 έφτασε στο 10,3% και το 2002 ανέβηκε στο 15%.

Το καθημερινό άγχος προκαλεί δυσλειτουργία στους άνδρες

Σε δείγμα 13.750 ανδρών που τηλεφώνησαν στη συμβουλευτική γραμμή του σεξ, η πλειονότητα δήλωσε τις διαταραχές στύσης ως το σημαντικότερο πρόβλημα.

Το 58% αυτών είχαν πρόβλημα με τη στύση, το 19% αντιμετώπιζε πρόωρη εκσπερμάτιση, το 19% ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και μόνο το 4% δήλωσε υποτονική επιθυμία. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μονοπώλησαν σε ποσοστό 63% τη συμβουλευτική πλευρά της γραμμής. Είναι ενδιαφέρον το στοιχείο που λέει ότι αυτές καταγράφονται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 18-29.

Μεγάλο κομμάτι, όμως, κατέλαβαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άντρες κυρίως της ηλικίας μεταξύ 30-39 στις σχέσεις τους, σε ποσοστό 12%. Τα οργανικά νοσήματα που τους... πάνε πίσω και σεξουαλικά υπάρχουν στο 7%, οι ψυχικές διαταραχές στο 4%, ενώ ο μύθος γύρω από το μέγεθος του πέους... καταρρέει, καθώς απασχολεί μόνο το 2% των αντρών.

Πολλοί είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες που οδηγούν σε καθήλωση τη σεξουαλική συμπεριφορά του άντρα. Πρώτον είναι το άγχος του σεξουαλικού ρόλου, που περιλαμβάνει την αποτυχία της στύσης, τη μη ικανότητα ελέγχου της εκσπερμάτισης και την αγωνία ικανοποίησης της συντρόφου. Δεύτερον είναι οι αγχώδεις συναισθηματικές διαταραχές (κατάθλιψη, επαγγελματικό στρες) και τρίτον η διαταραχή της ίδιας της προσωπικότητας (δειλία, απόρριψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ναρκισσιστικές συμπεριφορές κ.ά.).

Η εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος στη ζωή ενός ζευγαριού μπορεί να απειλήσει την ποιότητα ζωής του και να οδηγήσει τους δύο συντρόφους σε μια συνεχή τριβή και ένταση, που ουσιαστικά θα τους απομακρύνει και θα τους ενεργοποιήσει τη διάθεση να αναζητήσουν αλλού τόσο τη σεξουαλική εικόνα όσο και την ψυχική επαφή.

Ανησυχητικό το νεανικό «φλερτ» με το ΑΙDS

Το Aids είναι σημαντικό κεφάλαιο της σεξουαλικής υγείας. Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids αύριο και παρατηρείται ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων Aids στη χώρα μας την τελευταία τριετία. Η ασθένεια πλήττει κυρίως τους 30άρηδες και 40άρηδες.

Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, καθώς μέχρι και τον Οκτώβριο 2008 είχαν ήδη δηλωθεί 547 νέα περιστατικά (458 αφορούσαν άνδρες και τα 89 γυναίκες). Πέρυσι στο σύνολο του έτους δηλώθηκαν 517 περιπτώσεις.

Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς η διαφορά να φαίνεται μικρή, αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν πολύ, διότι η πορεία της νόσου εκτιμάται ότι θα είναι ανοδική. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η πλειονότητα των νέων περιστατικών Aids αφορά άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών, με πιο «ευάλωτους» τους άνδρες ηλικίας 30 έως 34 χρόνων και τις γυναίκες 25 έως 29 χρόνων.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων με Aids που δηλώθηκαν στην Ελλάδα από την πρώτη παρουσία της νόσου (1981) μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 ανέρχεται σε 9.229 άντρες και γυναίκες (7.409 άντρες, 1.772 γυναίκες).

Έρευνα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, που πραγματοποιήθηκε σε 1.100 νέους 18-22 ετών , και σε επεξεργασία της ALCO έδειξε ότι οι νέοι νιώθουν τρόμο σε ποσοστό 52,9% μπροστά στο Aids, αλλά παρ όλα αυτά το ενδιαφέρον για τη σεξουαλική υγεία του συντρόφου τους παρουσιάζεται μειωμένο. Μόνο το 29,6% ενδιαφέρεται πραγματικά... με ποιον κάνει σεξ.

Πρώτα αγχώνονται για την περίπτωση εγκυμοσύνης (53,3%), μετά για τα αφροδίσια νοσήματα (37,1%) και ύστερα για το Aids (32,9%).

Της Βίβιαν Μπενέκου. Από το ΕΘΝΟΣ του Σαββάτου, 29 Νοεμβρίου 2008