Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Όλα στο μυαλό είναι ...

Σεπτέμβριος του 2011. Το Shut Down στις ΒΕE αρχίζει σιγούλια-σιγούλια να αυξάνει ρυθμούς και το Έργο Αναβάθμισης παράλληλα να δίνει μορφή στις Νέες Μονάδες και να αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας για τη δουλειά μας. Αυτά στον μικρόκοσμό μας. Γιατί έξω από αυτόν, ...
  • η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ...
  • η συμμορία των πράσινων προθύμων που νομίζει ότι κυβερνά παίρνει νέα μέτρα για να μη χρεοκοπήσει η (ΗΔΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ!!!) χώρα, ...
  • το άλλο κεφάλι με τα γαλάζια σκουλήκια που θέλουν να τους αντικαταστήσουν περιμένουν χαιρέκακα στη γωνία, ...
  • τα δε πορτοκαλοκόκκινα ιερατεία του αναχρονισμού ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ καν να βρουν ένα δρόμο συνεννόησης (θα λερώσει ο ένας τον άλλο) …
και ένας ολόκληρος λαός παρακολουθεί παθητικά όσα συμβαίνουν.

Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα.

Ο αρχηγός της συμμορίας δηλώνει με τον ποιο επίσημο τρόπο ότι "…βάζουμε νέους –απίθανους- φόρους σε συγκεκριμένες ομάδες γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΜΕ" (σε ποιο μέρος του κόσμου θα γινόταν τέτοια δήλωση και δεν θα τον έκαναν κομματάκια) και τρέχουμε να πληρώσουμε κεφαλικούς και άλλους φόρους "…γιατί εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους". Δεν θέλουμε να ξέρουμε τι συμβαίνει στη χώρα μας. Θέλουμε να κλείσουμε τα μάτια και να προσποιηθούμε πως όλα είναι όπως πριν. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΕ!!!. Ωραίες είναι οι αυταπάτες, αλλά είναι σαν τα μεταξωτά βρακιά. Θέλουν και τα ανάλογα μεταξωτά ...προσόντα.

Η πράσινη συμμορία που νομίζει ότι κυβερνά, οι ίδιοι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι, μαζί με γαλάζια σκουλήκια των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την χρεοκοπία της, τώρα έχουν αναλάβει τη σωτηρία της. Προσέξτε όμως πως το λένε. Δεν έχουν αναλάβει την σωτηρία της χώρας, αλλά, τη σωτηρία της "πατρίδας". Αμέ!! Έχω γράψει και άλλη φορά (και όχι μόνο εγώ) ότι έχω ένα θέμα με τον πατριωτισμό που φωνάζει. Ο πατριωτισμός τους είναι σαν το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων.

Στις τηλεοράσεις, σαν να μην τρέχει τίποτα, οι ίδιοι τενεκέδες ξεγάνωτοι που αποθέωναν τις κυβερνήσεις που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία, έχουν αναλάβει τώρα την προστασία των συμφερόντων των αφεντικών τους. Και τα γιαούρτια δεν έχουν σταματημό. Στα ίδια κανάλια των ίδιων "μεγαλοεπιχειρηματιών" και "εφοπλιστών" που έχουν καταλάβει με τσαμπουκά, αλλά και τη συνδρομή των κυβερνήσεων, τις συχνότητες που αποτελούν δημόσιο αγαθό. Η συμμορία υποστηρίζει πως θα πολεμήσει τα συμφέροντα των ιδιωτικών ΜΜΕ, τα οποία λειτουργούν χωρίς νόμιμες άδειες επί δεκαετίες. Πράγματι, η κυβέρνηση είναι σε πόλεμο με τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Γι’ αυτό άλλωστε και αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην ΕΤ1.

Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά και στον κόσμο. Ναι ρε! Στον Κόσμο! Δεν είμαστε μόνοι μας σ' αυτό τον κόσμο! Υπάρχουν κι άλλοι λαοί εξίσου περήφανοι για την πατρίδα τους. Με αυτές τις αηδίες μεγαλώσαμε γιαυτό τώρα κάνουν ότι γουστάρουν.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 και πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε στην Ισλανδία η δίκη του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Γκέιρ Χάαρντε. Ο Ισλανδός πρωθυπουργός κατηγορείται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας του. Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στη Βουλή (κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει…), παραιτήθηκε η κυβέρνηση, διεξήχθησαν πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια έγινε δημοψήφισμα, στο οποίο οι πολίτες ψήφισαν με 93% "ΟΧΙ"(!!!) στην πληρωμή του χρέους. Η ισλανδική κυβέρνηση ξεκίνησε δικαστική έρευνα για να βρεθούν οι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση της χώρας και ακολούθησαν συλλήψεις (όχι, αυτό δεν μου θυμίζει απολύτως τίποτε).

Όλα αυτά έγιναν στην Ισλανδία. Όχι σε κάποια μακρινή δεκαετία ή σε κάποιον από τους περασμένους αιώνες Έγιναν σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα με την χρεοκοπία της Ελλάδας. Και αποτελούν μια καλή απάντηση σε όσους Έλληνες λένε μοιρολατρικά "Πες μας λύσεις" ή και το απεχθέστερο "…και τι να κάνουμε;".

Μην κάνεις τίποτα, ρε νούμερο! Μια χαρά είσαι. Αρχηγός! Λεβέντης!

Γιατί αυτή η διαφορά συμπεριφοράς ανάμεσα σε Έλληνες και Ισλανδούς; Δείχνει ανεξήγητο. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως οι Ισλανδοί μάλλον έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση από τους Έλληνες. Και σίγουρα δεν πάσχουν από σύνδρομα οσφυοκαμψίας και ραγιαδισμού. Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανέναν για την χρεοκοπία. Και φυσικά η απουσία της Δικαιοσύνης είναι αυτή που θα διαλύσει τη χώρα και την κοινωνία. Και θα προκαλέσει τεράστια τραύματα και όχι αυτή καθαυτή η χρεοκοπία.

Δεν έχει συσταθεί μια Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, για την οποία τόσο φωνάζουμε, που θα εξετάσει το ελληνικό χρέος. Έχουμε αποδεχτεί το ύψος του χρέους, δισεκατομμύρια περνάμε γύρω μας, αλλά κανείς δεν έχει δει τα στοιχεία. Μας είπαν "...τόσα χρωστάτε" και όλοι εμείς το πιστέψαμε. Και κάθε φορά με την εκταμίευση μια καινούργιας δόσης (της 5ης, της 6ης της νιοστής) να και μια δέσμη καινούργιων μέτρων σε αντικατάσταση των μη αποδοτικών προηγούμενων. Που έχει πάτο αυτό το βαρέλι; Και τρέχουμε όλοι να τα πληρώσουμε. Πολύ λογικό. Μπράβο μας ρε; Το πιο αστείο είναι ότι με την απειλή μη καταβολής της 6ης δόσης, οι ιθαγενείς συμμορίτες αντιπρόσωποι του 4ου Reich, εν μια νυκτί επέβαλαν αυτό το χαράτσι για την ιδιοκτησία μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ώστε να πας να το πληρώσεις για να μη σου κόψουν το ρεύμα! Η τρύπα που πρέπει να κλείσει, λέει, είναι 1,8 δις. Ναι, αλλά μέσα απ’ αυτό θα εισπράξουν γύρω στα 5 δις. Θα έχουν και πλεόνασμα!! Και θα βγουν μετά ανερυθρίαστα να σου λένε "…ορίστε, τα μέτρα αποδίδουν". Και υπάρχουν ζώα που θα τους πιστέψουν!!!

Ένα άλλο σημείο το οποίο φάνηκε ξεκάθαρο αυτά τα δύο χρόνια είναι η απουσία αλληλεγγύης. Δυστυχώς, αποδείχτηκε πως η αλληλεγγύη είναι ανύπαρκτη στην ελληνική κοινωνία. Mε εξαίρεση τις "άγριες" ημέρες της πλατείας Συντάγματος, όπου οι διαδηλωτές επέδειξαν αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη και προσπάθησαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που ήταν σε δύσκολη θέση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι απαραίτητο να είσαι "καλός άνθρωπος" για να είσαι αλληλέγγυος. Η αλληλεγγύη δεν έχει να κάνει μόνο με την ανθρωπιά. Έχει να κάνει και με την ευφυΐα. Αν οι άνθρωποι γύρω σου δεν έχουν δουλειά, σπίτι και φαγητό, θα πέσουν να σε φάνε. Άρα, δεν χρειάζεται να είσαι "φιλάνθρωπος" για να σταθείς δίπλα τους Λίγο μυαλό θέλει. Πρέπει να ξεφύγουμε από την ιδιωτεία και την αδιαφορία. Όλοι μαζί μπορούμε. Πρέπει να ξεφύγουμε από τον μικρόκοσμό μας και να δείξουμε αγάπη για τους γύρω μας. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΟΥΜΕ!!!

Κουράζονται οι άνθρωποι. Και χωρίς να θέλω να αδικήσω ή να υποτιμήσω τους αγώνες ανθρώπων που βασανίστηκαν και υπέφεραν, οι άνθρωποι δεν είναι ανάγκη να είναι στην εξορία και να σπάνε πέτρες για να κουραστούν. Μια χαρά κουράζεσαι και στην εξορία του καναπέ του σπιτιού σου. Όλα στο μυαλό είναι.

Θέλω, ρε γαμώτο, να πω πως αυτό που σε κουράζει είναι η μοναξιά. Αυτό που σε κουράζει είναι η απουσία ορίζοντα και προοπτικής. Αυτό που σε κουράζει είναι όταν κάθε μέρα είναι ίδια με την προηγούμενη. Αυτό που σε κουράζει είναι όταν δεν υπάρχει αγάπη και αλληλεγγύη.

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΡΕ!

Υπάρχουν πάρα πολλοί κουρασμένοι άνθρωποι. Είναι αυτή η κούραση που σε οδηγεί να κάνεις συνέχεια τα ίδια πράγματα και τα ίδια λάθη. Σε οδηγεί στο σπίτι σου, στο μικρόκοσμό σου, στο θάνατο.

Και τώρα τι κάνουμε; Δεν έχω ιδέα. Υποθέτω πως ο καθένας μας θα κάνει ότι καταλαβαίνει.

(Με αφορμή ένα κείμενο του πιτσιρίκου.)